Güncelleme Tarihi:
DOĞAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Türkiye’nin ekonomik dönüşümü sağlayacak reformların bir an evvel hayata geçirirken bir yandan da asıl ekonomik kalkınmayı sağlayacak hayal etme ve inovasyonu içselleştirmeyi sağlayacak kültürel reformu da gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Dünyada ülkelerin kalkınmışlık seviyelerini ölçen endekslerin ülkeler açısından önemli ipuçları verdiğini kaydeden Begümhan Doğan Faralyalı, “Global İnovasyon Endeksi’nde Türkiye 54. Sosyal gelişmişlik endeksinde 64. Dünya İfade Özgürlüğü Endeksi’nde 154. Mutluluk Endeksi’nde ise 77. Bence bütün bu endekslerin üst sıralarındaki ülkelerin en önemli ortak noktası özgürlük. Özgürlük inovasyonun, inovasyon da ekonomik gelişmenin olmazsa olmazı. Özgür düşünce, özgür tartışma ortamlarının olması gerektiğinin altı çizilmeli” dedi.
HAYALLE BAŞLAYIN
Zirvede, Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’in moderatörlüğünde gerçekleşen ‘CEO’ların Global Ajandası’ başlıklı panelde konuşan Begümhan Doğan Faralyalı, şunları söyledi: “Kültürel reform için son derece kritik olan ‘hayal etmek’ Türkiye’de pek sevilmiyor. Oysa hayal etmeye ihtiyacımız var. Büyük başarıların arkasında hep hayal etme var. Gençlerimizi hayal etmeye yüreklendirmemiz gerekiyor.”
DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART
Önümüzdeki 10 yılda artık geçtiğimiz 10 yıldaki büyüme oranlarının görülmeyeceğini söyleyen Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle konuştu: “CEO’ların önümüzdeki en önemli tehdidin de fırsatın da dijitalleşmeden geçtiğini inanıyorum. Bugün iş süreçlerinde maksimum dijitalleşmeyi yakalayamayan bugün ileriye dönük dijital stratejisini ortaya koymayan her şirketin hangi sektörde olursa olsun kaybetmeye mahkûm olduğunu düşünüyorum. Dünyada o kadar hızlı bir dijitalleşme oluyor ki dijitalleşme derken transformasyon ve dijital strateji oluşturmaktan söz ediyorum. Teknolojik dönüşüm iş yapış biçimlerinde son derece önemli bir konu. Daha önemlisi bugün dijital stratejisi net olmayan şirketler savaşa kalkansız giden piyadelere benziyor. O kadar her yerden saldırıya açık durumdalar ki. Bugün ABD’de çıkan bir şirket dünyada o sektördeki bütün şirketleri inanılmaz bir şekilde etkiliyor ve değiştiriyor. Örneğin Uber’i ele alalım. Uber dünyada ulaşım sektörünü ciddi şekilde değiştirdi. Netflix televiyon yayıncılığını değiştirdi. Otomotivde elektrikli otomobili tüm süreçleri değiştirdi. Dolayısıyla eğer 10 büyük ekonomi arasına girme hedefini gerçekleştirmek istiyorsak bunu mutlaka inovasyonla ekosistemi değiştiren global markalar yaratarak gerçekleştirebiliriz.”
Doğan Grubu olarak her gün nüfusun yarısıyla iletişimdeyiz
DOĞAN Grubu’nun ana sektörlerinin medya, enerji ve perakende olduğunu kaydeden Begümhan Doğan Faralyalı, şunları aktardı: “Doğan Grubu olarak dijital dünyada çok önemli bir ayak izimiz var. Yazılı, görsel ve dijital platformlarımızla nüfusun her gün yüzde 50’siyle iletişim halindeyiz. Ziyaretçiler dijital platformlarımızdan birinden kitap alıyor, birinden müzik indiriyor, birinden haber okuyor, video indiriyor. Hedefimiz Türkiye’nin lider kültür, eğitim ve eğlence platformun olmak. Eğer biz bunu başarabilirsek Türkiye için, bölge için dünya için bir örnek olabiliriz.”
Dijital dünya büyümeyi hızlandırır
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, hem global hem de Türkiye’de dijitalleşmenin ülkelerin büyüme hızlarını artırmada çok önemli olduğundan yola çıkarak bu fırsatı her ülkenin değerlendirebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. Öğüt, şunları kaydetti: “Türkiye’de de geniş bant stratejilerinin oluşturulması için olumlu adımlar var. Geniş bant, büyük bir fırsattır. 4G yetkilendirme takviminin açıklanması çok olumlu. Kalkınma Bakanlığının ‘Bilgi Toplumu Strateji ve Eylem Planı’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Çok önemli bir plan. Bir an önce hayata geçirilmesiyle çok daha umutlu bir dönemin beklendiğini söyleyebilirim. 4G şu an açıklanan takvimle 2016 başında Türkiye’de lansmanını yapacak. Bu, çok büyük bir fırsat. Vodafone Grubu olarak tecrübemizi buraya getirmeye hazırız. Bu, çok büyük yatırımlar, fiber yatırımların önünün açılması demek. Hepimize çok büyük görevler düşüyor.”
Dünyada artık reform yorgunluğu var
LİDERLERİN Global Ajandası başlıklı oturumun moderatörlüğünü üstlenen Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, Ortadoğu’da yaşanan siyasi belirsizliklere dikkat çekerek, “Dünyada yapısal reformlar birtakım siyasi nedenlerle hayata geçmiyor. Bu konuda bir yorgunluk var ama iş dünyası bekleyemez. İş dünyası yoluna devam etmek zorunda” dedi. Boyner, 2014 yılının dünyada hayal kırıklığıyla bittiğini de sözlerine ekledi.
Kura bakarak olumsuz beklenti yersiz
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) İcra Direktörü İbrahim Çanakcı Türkiye ekonomisinin temellerinin güçlü olduğunu belirterek, “Çok kısa vadeli kur hareketlerine bakarak, ekonominin temelleriyle, gelecek görünümüyle ilgili olumsuz bir beklenti içine girmenin çok doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum” dedi. Çanakcı, küresel kriz sonrasında Türkiye’nin 6 milyon istihdam imkânı yarattığını vurguladı ve birçok ülkede ise istihdamsız büyüme olabildiğini anlattı.
Bankacılar üç faktöre çok önem verir
AKBANK Genel Müdürü Hakan Binbaşgil “Bankacılar için üç-dört tane önemli faktör var. Bunlardan biri teknolojik gelişmeler, ikincisi değişen müşteri tipi, üçüncüsü değişen rekabet ortamı, dördüncüsü değişen regülasyon… Bu dört şey ister istemez kurumları değişme zorluyor. Bu konular sektör açısından çok önem verilmesi gereken alanların başında geliyor” diye konuştu.